Turizmus hírek

turizmusinfo.com

Múzeumok Őszi Éjszakája szombaton

Budapesten 31, vidéken 49 múzeum, kulturális és művelődési intézmény csatlakozott az idén első alkalommal megrendezett Múzeumok Őszi Éjszakájához, mely szombaton várja az érdeklődőket – mondta el Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) kulturális szakállamtitkára a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten. Ezen a hagyományteremtő fesztiválon hangulatos, színes és ízes programokat kínálnak az intézmények, zenével, tánccal, színházzal telnek meg a múzeumok, de a Márton-naphoz közel nem maradhat ki a libaevés és újborkóstolás sem – mutatott rá Schneider.

Hozzátette: a szombati esemény a hat hetes Múzeumok Őszi Fesztiválját zárja le, és egybeesik a szabadtéri múzeumok, skanzenek kiállítási idényének végével is. Schneider Márta emlékeztetett arra, hogy az ilyen típusú múzeumi rendezvények iránt nagy az igény és az érdeklődés, az idén a nyári Múzeumok Éjszakája látogatóinak száma meghaladta a 380 ezret, ami – a nagy eső ellenére is – meghaladja a 2008-as adatot.

A szakállamtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig – az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítására óránként 400 látogató léphet be, ezért az érdeklődőket előzetes regisztrációra kérik. A Múzeumok Őszi Éjszakáján a felnőtt jegyek 1300 forintba, a gyerekeké 600 forintba kerül, 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A budapesti rendezvényen karszalaggal vehetnek részt az érdeklődők este 18 és 24 óra között.

A karszalagos látogatók ingyen vehetik igénybe a 18 órától közlekedő Múzeumbuszokat, amelyek 3 útvonalon járnak, valamint 16 órától hajnali háromig a BKV valamennyi menetrendszerinti járatát – közölte Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója. A MÁV-Start Zrt. 33 százalékos kedvezményt biztosít a rendezvényre látogatóknak, mely visszaútra a belépő felmutatásával együtt érvényes – mondta el a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője, aki egyben a sajtótájékoztató moderátora is volt. Sipos Jenő hozzátette: a Vám- és Pénzügyőr Múzeumba betérők szombaton belekóstolhatnak a skót kultúra világába, a whisky csempészés történetébe és magába az italba is. A programokat skót táncház, tárlatvezetések, élő, mozgó gúla és dudaszó is színesíti.

Az érdeklődők a részletes programokat a www.muzeumokejszakaja.hu oldalon találhatják meg.
(MTI)

Tagged as: ,

Comments are closed.