header banner
Default

İslam dininde reenkarnasyona inanmak haram mı?


Reenkarnasyon nedir? İslam dininde reenkarnasyona inanmak caiz midir?

VIDEO: Dinimizde reenkarnasyon var mı? - atv
atv

Ruh göçü ya da tenasüh diye bilinen reenkarnasyon; ölen bir kimsenin ruhunun bir başka varlığa (hulûl) geçmesidir. Hint inancına göre, ruh ölümle birlikte yok olmayıp başka bir bedende yaşamaya devam ederken; ilâhî dinlerde, bu inanışın yeri yoktur. Ruh ile ölüm sonrası hayatın mahiyet ve keyfiyeti, ğaybî konulardan olup akılla değil ancak bir Peygamber haber vermesiyle anlaşılabilir. Âyet ve hadislerde “ruh göçü”nü doğrulayan ya da buna işaret eden bir delil yoktur. Kur’an-ı Kerîm’de, ölen bir kimsenin dünyaya tekrar geri dönemeyeceği açıkça ifade edilmiştir: “Onlardan birine ölüm gelince; ‘Rabbim, beni terk ettiğim dünyaya geri çevir, belki yapmayıp noksan bıraktığımı tamamlar, iyi işler işlerim’, der. Hayır, bu onun kendi sözüdür. Diriltilecekleri güne kadar arkalarında bir engel vardır.” (Mü’minûn, 23/99-100) İslâm’a göre “ruh göçü” ya da ölümden sonra ruhun başka bir bedene intikali, diğer bir varlıkta yeniden doğması veya bedenlenmesi inancı batıldır.

---

Kim bir kötülük yapmak isteyip sonra bundan vazgeçerse Allah, bunu tamamlanmış bir iyilik olarak kaydeder. Şayet kötülük yapmak isteyip sonra onu yaparsa Allah, o kötülüğü sadece bir günah olarak kaydeder. (Buhârî, Rikâk, 31)

Sources


Article information

Author: Trevor Downs

Last Updated: 1699343043

Views: 1084

Rating: 4.7 / 5 (63 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trevor Downs

Birthday: 2002-08-22

Address: 3007 Velasquez Ramp, Davidberg, MT 97238

Phone: +3619297370779918

Job: Web Designer

Hobby: DIY Electronics, Dancing, Tea Brewing, Arduino, Camping, Skydiving, Basketball

Introduction: My name is Trevor Downs, I am a dear, clever, Open, candid, esteemed, Adventurous, Precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.