Turizmus hírek

turizmusinfo.com

A Turisztikai Világszervezet jelentése a nemzetközi turizmusról

A Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization – UNWTO) 2009 novemberében, a londoni WTM utazás kiállításon tette közzé Turizmus Barométer (UNWTO World Tourism Barometer) című jelentését, amelyben a legfrissebb, 2009. január-augusztusi adatokat, valamint 2009 hátralévő részére vonatkozó előrejelzéseit és a válságra adandó válaszait ismerteti a szervezet. A jelentésben hazánkat azon néhány ország között említik, amelyeknek a kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére is sikerült pozitív eredményeket elérniük a nemzetközi turizmusból származó bevételek terén.

2009. január-augusztusban a nemzetközi turistaérkezések száma közel 600 millió volt, az év első nyolc hónapjában a nemzetközi turizmus 7%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A főszezonban, júliusban és augusztusban mindössze 3%-os csökkenést regisztráltak világszerte, szemben az első félévben regisztrált 8%-os csökkenéssel. Az egyes kontinenseken – Afrika kivételével (+4%) – eltérő mértékű volt a visszaesés: Európában 8%-kal, ezen belül Közép-és Kelet-Európában 11%-kal csökkent a beutazások száma. A földrészek közül Dél-Amerikában volt a legkisebb a visszaesés (-1%), de Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben is a világátlag alatt volt a csökkenés mértéke (-5%).

A nemzetközi turizmusból származó bevételek 2009 első félévében 9%-kal estek vissza, egyes desztinációknak azonban a kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére is sikerült pozitív eredményeket elérniük. Ezek között Ausztrália, Svédország, Taiwan és a Koreai Köztársaság mellett Magyarország is szerepel.

A légi forgalomban a IATA adatai szerint 2009 szeptembere volt az elmúlt egy évben az első olyan hónap, amelyben enyhe növekedés (+0,3%) volt tapasztalható az utasforgalomban. A Deloitte adatai szerint az európai szállodák foglaltsága 2009. január-augusztusban 5,4 százalékponttal, az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR, dollárban számítva) 28,5%-kal esett vissza.

A Turisztikai Világszervezet becslése szerint 2009-ben összességében 5%-kal fog csökkeni a nemzetközi turizmus, Európában a világ átlagánál nagyobb mértékű, 5-8%-os visszaesésre számítanak az elemzők. A turisztikai bevételek várhatóan 6-8%-kal csökkenek majd a teljes évet tekintve.

A WTO 2010-re szóló prognózisa szerint enyhe, 1-3%-os növekedés várható a nemzetközi turistaérkezések számában. A kontinensek közül Ázsia fejlődése lesz a legerősebb, míg Európa és Amerika számára vélhetően sokkal nehezebb lesz a „felépülés”.

A UNWTO (angol nyelvű) jelentés kivonata az alábbi linkre kattintva tölthető le: http://www.unwto.org/facts/eng/pdf/barometer/UNWTO_Barom09_3_en_excerpt.pdf

Tagged as: , , , ,

Comments are closed.