header banner
Default

Wat is het beste om Cardano of Dogecoin te kopen?


We kennen het gevoel allemaal. Gewapend met een bescheiden som spaargeld waag je de sprong in de wereld van cryptovaluta. Tot je verbazing word je begroet door een eindeloze lijst van uiteenlopende projecten die elk hun eigen beloftes hebben. Hoe scheid je het kaf van het koren en kies je het project dat bij je past?

De keuze is immens. Alleen al op CoinGecko kun je kiezen uit meer dan 10.000 geregistreerde cryptoprojecten. Om je te helpen je weg te vinden in deze dynamische markt, zullen we een aantal opvallende projecten onder de loep nemen en deze met elkaar vergelijken. In deze editie focussen we ons op het smart contract-platform Cardano (ADA) en de grootste vertegenwoordiger van memecoins: Dogecoin (DOGE).

Cardano vs Dogecoin

In een tijd waarin de cryptomarkt gekenmerkt wordt door een dalende trend, is een grondige analyse cruciaal. Hoewel zowel Bitcoin (BTC) als de meerderheid van de altcoins het zwaar hebben, laten Cardano en Dogecoin zich niet zomaar verslaan. Met marktkapitalisaties die ze naar respectievelijk de achtste en negende plaats op de ranglijst brengen, blijven ze een rol van betekenis spelen in de sector.

Op het moment van schrijven noteert DOGE een waarde van ongeveer $0,06 per token, terwijl ADA handelt voor ongeveer $0,25. Door de recente ontwikkelingen en huidige stand van zaken nader te bekijken, bieden we je een gedetailleerd overzicht waarmee je een weloverwogen investeringsbeslissing kunt maken.

Een overzicht van Cardano

Cardano werd in het leven geroepen door Charles Hoskinson, een van de mede-oprichters van Ethereum, in samenwerking met figuren zoals Vitalik Buterin. Vanwege onenigheid over de toekomst van het project is de Amerikaan Cardano begonnen. Charles bepleitte bij Ethereum voor een commerciële aanpak van het project, terwijl mede-oprichter Vitalik Buterin meer heil zag in een non-profitstructuur.

Het verbaast dan ook niet dat Cardano en Ethereum veel overeenkomsten kennen, vooral als het gaat om hun capaciteiten als layer-1 smart contract platforms. Ze richten zich beiden op booming sectoren zoals non-fungible tokens (NFT’s) en gedecentraliseerde finance (DeFi) applicaties, die in recente jaren een exponentiële groei hebben doorgemaakt.

Een keerzijde en veelgehoorde kritiek van Cardano is dat de ontwikkeling van het platform traag gaat. Hoskinson heeft gekozen voor een wetenschappelijke aanpak, wat inhoudt dat nieuwe functionaliteiten grondig worden nagelopen, getest en gepeer reviewed voordat ze worden gepubliceerd. Dit betekent veelal dat de functionaliteiten het goed doen vanaf hun lancering, maar dat ze pas laat live gaan. Hoewel het project in 2025 werd opgericht, was het pas 2 jaar geleden, in 2021, mogelijk om een smart contract te bouwen op het netwerk. 

Een ander punt van zorg is de recente juridische uitdaging waarin Cardano is betrokken. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ziet het project als een niet-geregistreerde effect, wat heeft geleid tot angst en twijfel onder investeerders. Deze onzekerheid kan een schaduw werpen over Cardano’s toekomstige groei en zijn ambitie om Ethereum te evenaren of zelfs te overtreffen.

Een overzicht van Dogecoin

Dogecoin geldt als de oorspronkelijke memecoin en behoudt zijn positie als de grootste in deze categorie. Het zag het levenslicht in 2013, als een humoristisch bedoeld project van software-ontwikkelaars Billy Markus en Jackson Palmer. Onder de motorkap bevindt Dogecoin zich op een afgetakte versie van de Litecoin (LTC) blockchain, waarbij het scrypt-algoritme wordt benut. Een onderscheidende eigenschap van Dogecoin is de ongelimiteerde aanvoer van munten.

Hoewel het vaak werd weggezet als een ‘grap’ vanwege het gebrek aan substantiële technische vooruitgang en innovatie, heeft Dogecoin sinds de oprichting een trouwe en enthousiaste online gemeenschap weten te verwerven. Het overwon scepticisme en behoort al geruime tijd tot de top 10 van cryptomunten, afgemeten aan de marktkapitalisatie.

De invloedrijke ondernemer Elon Musk is een bekende aanhanger van Dogecoin. Sinds hij in 2022 het roer overnam bij Twitter, nu omgedoopt tot “X”, gonst het van de geruchten over de mogelijke integratie van Dogecoin als een officieel betalingsmiddel op het socialemediaplatform, wat een nieuwe fase in de ontwikkeling van de munt zou kunnen inluiden.

Conclusie

Bij een directe vergelijking tussen Cardano en Dogecoin lijkt Cardano op dit moment de sterkere kandidaat. Ondanks dat het gezien wordt als een ‘grap’-munt, heeft Dogecoin moeite om zich te ontwikkelen en te innoveren, vooral in vergelijking met concurrenten zoals Shiba Inu (SHIB) die recentelijk het Layer-2-netwerk, Shibarium, hebben geïntroduceerd.

Aan de andere kant heeft Cardano, hoewel traag, een goed gedefinieerde strategie en een duidelijke visie. Het richt zich op de ontwikkeling van een robuust cryptocurrency-ecosysteem dat niet alleen flexibel en duurzaam is, maar ook een geschikt platform biedt voor een breed scala aan gedecentraliseerde applicaties.

Het is belangrijk om te erkennen dat Dogecoin veel van zijn waarde ontleent aan de publieke steun van figuren zoals Elon Musk, wat een zekere mate van volatiliteit introduceert. Ondanks de tragere vooruitgang lijkt Cardano een meer stabiele optie voor de lange termijn, met 2024 of 2025 als mogelijke kantelpunten voor het project. Echter, zoals altijd in de investeringswereld, komt niets met een garantie.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Cardano of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Sources


Article information

Author: Megan Hayes

Last Updated: 1697888642

Views: 1841

Rating: 4.4 / 5 (71 voted)

Reviews: 97% of readers found this page helpful

Author information

Name: Megan Hayes

Birthday: 2014-12-04

Address: 4163 Galvan Ports, East Michael, WI 39027

Phone: +3953493867198926

Job: Security Guard

Hobby: Pottery, Playing Guitar, Sculpting, Hiking, Playing Chess, Arduino, Surfing

Introduction: My name is Megan Hayes, I am a cherished, lively, unreserved, frank, clever, resolved, unwavering person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.