Turizmus hírek

turizmusinfo.com

XVIII. Haydn Fesztivál

A Budapesti Vonósok kamarazenekar Haydn Fesztiváljának immár 18. alkalommal adnak otthont a fertődi Esterházy-kastély pazarul felújított dísztermei. A 2012. június 29 és július 8. közötti koncertsorozat témája idén: Haydn és a franciák. A fesztivál programjában szereplő hangversenyeken Debussy, Ravel, Charpentier, Mouret, Loeillet, Bizet, Dukas, Satie, Saint- Saens, Michel és persze Haydn zenéjében gyönyörködhetnek a zenerajongók.

A XVIII. Haydn Fesztivál programja >>>

A “Budapesti Vonósok Nemzetközi Haydn Fesztiváljá”-nak története

A Budapesti Vonósok kamarazenekar tagjai 1995-ben határozták el, hogy nyár közepén koncertsorozatot rendeznek a fertődi Esterházy kastély csodálatos tükörtermében. A kastélyban működő múzeum akkori igazgatója, Bak Jolán nagy örömmel és szeretettel fogadta az ötletet, s a koncertsorozat – négy koncert négy egymást követő napon – HAYDN FESZTIVÁL címmel megvalósult. Mivel ezt megelőzően az Esterházy kastélyban nem volt rendszeres zenei élet, a Budapesti Vonósok 1995-ös nagysikerű hangversenysorozata indította el azt a folyamatot, mely mára azt eredményezte, hogy a kastély ismét gazdag és sokszínű zenei programok vonzó helyszíne.

“A Budapesti Vonósok Nemzetközi Haydn Fesztiválja” azóta a kastély egyik legrangosabb zenei programjává nőtte ki magát, s már a második évben, 1996-ban azzal a koncepcióval lépett a közönség elé, mely ma is jellemzi: 10 nap alatt 7, esetenként 8, különböző összeállítású (zenekari-, kamara- és szóló-) koncert csendül fel. E hangversenyek közös vonása és elvárása, hogy műsorukon legalább egy Haydn-kompozíció szerepeljen, mely mű az őt megelőző, majd követő zenei korszakba ágyazódva szintén Joseph Haydn zenei nagyságát jelzi.

A második nagysikerű Fesztivál után az Együttes tagjai – látva az egyre fokozódó érdeklődést és fölmérve a koncertszervezéssel járó nehézségeket – fölkérték a nagy tapasztalattal rendelkező hangversenyrendezőt, Strém Kálmánt a “Budapesti Vonósok Haydn Fesztiváljá”-nak megszervezésére, aki ezt el is vállalta (a gyakorta különböző újságokban tévesen megjelenő információval ellentétben tehát nem Strém Kálmán a “Haydn Fesztivál” megalapítója, ő csak a harmadik évben csatlakozott lebonyolítóként a rendezvényhez).

Az elmúlt években a júliusi “Nemzetközi Haydn Fesztivál” a nyár egyik legvonzóbb zenei eseményévé vált, melynek során a koncertek mindegyike telt ház előtt csendül fel, s a közönség soraiban évről-évre visszatérő vendégeket üdvözölhetünk nem csak Magyarországról, de Ausztriából és Németországból is. A hazai és a nemzetközi zenei élet legrangosabb szólistái, együttesei mindig örömmel fogadják el a meghívást, kitüntetésnek érezve, hogy azon falak között léphetnek föl, ahol egykor maga Haydn muzsikált. Ugyanakkor az is elmondható, hogy a Budapesti Vonósok nyári hangversenysorozatai ráirányították a figyelmet a kastély meglehetősen mostoha állapotára, s ennek köszönhetően ma már zenei rendezvények egész sora várja a zenerajongókat a részben már felújított épületben. Sikerülni látszik tehát elérni azt az eredeti célkitűzést, hogy a fertődi Eszterházy-kastély – fénykorához hasonlóan – ismét eleven és sokszínű zenei események otthona legyen.

2009. júliusában Budapesti Vonósok kettős jubileumot ünnepeltek Fertőd-Eszterházán: Joseph Haydn halálának 200.-ik, és a “Nemzetközi Haydn Fesztivál” 15.-ik évfordulóját. E jubileumot az együttes világhírű művészek meghívásával és izgalmas koncertprogram összeállításával tette felejthetetlenné.

Forrás: http://www.nemzetimuemlek.hu/

Tagged as: , , , ,

Comments are closed.