Turizmus hírek

turizmusinfo.com

Utazási iroda csőd: pórul járhatnak az utasok

Most már biztosan lehet tudni, hogy nem fedezi a teljes kárt a napokban csődöt jelentett 5 Kontinens Utazási Iroda 40 millió forintos vagyoni biztosítéka.

A pórul járt utasok közül eddig négyszázan tettek kárbejelentést, de a számuk várhatóan eléri a 650-et. Ilyen esetben mindenkit egyenlő részben fizetnek ki, tehát a biztosítók megvárják, amíg az összes érintett utas jelentkezik.

A hazai irodák történetében nem egyedülálló az eset, tavaly például a Horvát Utazási Iroda kauciója nem volt elegendő az utasok teljes kártalanítására.

Előfordulhat az is, hogy az adott utazási irodák rosszul becsülik fel a piacot, de szakértők azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy szándékosan készítenek kisebb bevételi tervet, hogy kevesebb legyen a kötelezően befizetendő vagyoni biztosítékuk összege. Baj esetén mindenképpen az utasok isszák meg ennek a „tévedésnek” a levét.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke lapunknak elmondta, az utazásszervezést szabályozó kormányrendelet szerint azoknak az irodáknak, amelyek nem kötnek charterszerződéseket, a tervezett éves árbevétel 12, akik foglalkoznak charterekkel, az árbevételi terv 20 százalékát kell kötelezően biztosítékként lekötniük.

„Ha az iroda rosszul becsüli fel a piacot, vagy szándékosan kisebb bevételi tervet határoz meg, hogy kevesebb kauciót kelljen befizetnie, elképzelhető, hogy fizetésképtelenség esetén a károsultak nem kapják vissza a teljes összeget” – magyarázta az elnök. Ilyen esetben mindenkit egyenlő részben fizetnek ki, tehát a biztosítók megvárják, míg minden utas jelentkezik.
(vg)

Tagged as:

Comments are closed.