Turizmus hírek

turizmusinfo.com

Sziget fesztivál: jelentős kedvezmények a fiataloknak

Idén akár 50 százalékkal is olcsóbban juthatnak Sziget fesztivál hetijegyéhez az egyetemista és főiskolás diákok. A 17. fesztivál augusztus 12-17. között lesz, a rendezvény egyik újdonsága, hogy külön nagyszínpadot kapnak a magyar sztárok, az eddigi nagyszínpad pedig csak a külföldieké lesz.

A gazdasági válság a fesztiválszervezőket is érinti, hiszen sok cég visszafogta reklámkiadásait, és tartanak attól is, hogy kevesebben engedhetik meg maguknak az ilyen jellegű költségeket. Ezért – bár a napijegyek ára 10 ezer forintra emelkedik – különböző kedvezményeket kínálnak majd a fiataloknak.

Ilyen például, hogy a felsőoktatásban tanuló diákok csoportos bérleteket vásárolhatnak, ezeknél a kedvezmény a csoport létszámától függ. A legfeljebb 50 százalékos árcsökkenést 46 fős csoporttal lehet elérni. Szintén kedvezmény, hogy 23 óra után fél áron lesz majd kapható a napijegy.

Gerendai Károly ismertetése szerint félnek attól, miként lehet túlélni ezt az évet úgy, hogy ráadásul több kiadást is terveznek idén. Emiatt újra állami támogatáshoz folyamodtak.  Mint mondta, költségvetésük idén mintegy 2,7 milliárd forint lesz, ennek 5 százalékát szeretnék megkapni az államtól, azonban kérésükre még nem kaptak választ. Gerendai Károly az elmúlt héten egy lapinterjúban azt mondta, a Miniszterelnöki Hivatalhoz benyújtott kérelmükben 130 millió forintos segítséget kérnek.

Az ügyvezető az újdonságok között említette, hogy összevonják a pop-rock és a metál színpadokat, valamint az A38 és a Wan2 sátrát is. Ugyancsak újdonság, hogy külön nagyszínpadot kapnak a magyar sztárok, az eddigi nagyszínpad pedig csak a külföldieké lesz. Így a világzenei fellépő hellyel együtt összesen három nagyszínpadot számlál majd a Sziget.

Új programhelyszínek is lesznek; a fesztivál külföldi vendégei a Hungarikum Faluban ismerhetik meg Magyarország kultúráját, gasztronómiáját, kézműves és iparműves termékeit, de bemutatkozik Pécs is, mint Európa Kulturális Fővárosa. Az EKF-színpad főleg magyar, balkáni és mediterrán produkciókat vonultat majd fel, valamint kiemelt szerepet kapnak a pécsi előadók.

Idén több ország is fókuszba kerül a Szigeten: Németország, Japán, Izrael és Spanyolország katalán régiója mutatkozik be. Németországot a berlini fal leomlása és az 1989-es események miatt emelik ki, az ARC és a Sziget közös produkciójaként egyedi képzőművészeti alkotássá válik egy Szigeten felállítandó fal. Izrael a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulója, Japán a magyar-japán kulturális évad kapcsán kerül fókuszba, a katalán régióból pedig számos ottani produkció érkezik a fesztiválra.

A mínusz egyedik napon a 20 éves Tankcsapda ad jubileumi koncertet, a nulladik nap programját pedig a Rock az erőszak ellen (Rock Against Violence) elnevezésű szervezettel közösen rendezik meg. Az angliai szervezet azért kereste meg őket, mert – mint mondták – “Magyarországon úgy tűnik, elég nagy baj van”. Gerendai Károly hozzátette: ennek a napnak a programja még szervezés alatt áll, de azon dolgoznak, hogy a tolerancia jegyének szenteljék a fesztivál nulladik napját.

Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a U2 fellépése már sokszor felmerült ötletként, azonban ez általában azért nem valósul meg, mert a zenekar mindig saját technikával, egyedi színpaddal turnézik és általában csak stadionokban lép fel.

Idén a Sziget szervezői jelentősen növelik a külföldi reklámköltségeket, hogy a hirdetések még több turistát csábítsanak Magyarországra. Tervezik tovább, hogy “bulivonatok” indulnak majd a Szigetre Európa több nagyvárosából, amelyeken a hosszú utat egyebek között DJ-k fellépése teszi majd vonzóbbá. Újdonság lesz a VIP kemping is, ahol ABC, vezeték nélküli internet, telefontöltő, recepció, csomag- és értékmegőrzés várja a sátorozókat.

Az idei fesztivál már korábban bejelentett külföldi “húzónevei” között van a Prodigy, Fatboy Slim, a Placebo, az Offspring, a Snow Patrol, a Die Toten Hosen is. Most a szervezők nem közöltek újabb neveket, azonban májusban egy újabb sajtótájékoztatót tartanak a végleges programról.
(MTI)

Tagged as: , ,

Comments are closed.