Turizmus hírek

turizmusinfo.com

„Széchenyi faluja” épül Nagycenken

nagycenk2010 októberében, a GySEV Zrt számára ítéltek meg 185 millió forint támogatást a Széchenyi falujaNagycenk kisléptékű turisztikai attrakciófejlesztése projekt megvalósítására. A beruházás teljes költsége várhatóan 233 millió forint lesz.

A GySEV Zrt. a konzorciumi tagokkal partnerségben a “legnagyobb magyar” emlékéhez méltó turisztikai attrakciófejlesztés mellett kötelezte el magát. A projekt célja a “Széchenyi faluja” turisztikai brand létrehozása, mellyel megteremtik a település turisztikai attrakcióinak összekötését. Az új turisztikai attrakció hozzájárul a látogatottság növeléséhez és a szezonalitás csökkentéséhez.

A projekt főbb tevékenységei konzorciumi tagonként:

  • A GySEV Zrt végrehajtja a Széchenyi Múzeumvasút és Kisvasúti skanzen fejlesztését, a kiállított mozdonyok és járművek felújítását. Információs táblákat helyeznek ki a skanzen területén, valamint a Szolgálati helyek napelemes energiaellátását is megoldják.
  • A Cenki Gastro Team Kft. a múzeumvasút épületének átalakítását és bővítését tűzte ki céljául, mely révén vendéglátóhelyet alakítanak ki.
  • A Nagycenki Római Katolikus Plébánia a Széchenyi Mauzóleum látogathatósági feltételeinek javítását, a múzeumhoz vezető sétány (allé) kialakítását hajtja végre, valamint lezajlik a Szent István Plébániatemplom külső felújítása és akadálymentesítése.
  • Nagycenk Nagyközség Önkormányzata a település egészét átfogó, többnyelvű tájékoztató táblarendszert telepít, turisztikai kiadványt készít a projekt során.

A konzorciumi tagok a fenti attrakciókra érvényes kombinált jegy bevezetését tervezik.

A Kisléptékű tájegységi, öko- és aktív turisztikai programcsomagok fejlesztése elnevezésű kiírás célja a természeti és környezeti értékek ökoturisztikai célú fejlesztése. Ennek részeként látogatóközpontok, túraútvonalak, tanösvények, tematikus létesítmények és kalandparkok kialakítása, a kikötők és egyéb vízi sportoláshoz kapcsolódó szolgáltató létesítmények és egységek turisztikai célú fejlesztése, kiépítése, valamint kisvasutak, golfpályák, bor- és pálinka-bemutató helyek turisztikai célú fejlesztése. 20-500 millió forint támogatás nyerhető ebben a kiírásban.
A kiírás keretösszege 2,3 milliárd forint. Két projekt márciusban 817 millió forint támogatást nyert, egy pedig májusban 74 millió forintot.

Forrás: www.westpa.hu

Tagged as: , ,

Comments are closed.