Turizmus hírek

turizmusinfo.com

Rekordlátogatottság volt a múzeumi nagyrendezvényeken 2009-ben

Együttesen több mint 600 ezer látogatót vonzottak az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) múzeumi nagyrendezvényei, a Múzeumok Éjszakája, a Múzeumok Őszi Fesztiválja és az idén első alkalommal megszervezett Múzeumok Őszi Éjszakája. A június 20-i Múzeumok Éjszakájának programjaira több mint 380 ezer látogató volt kíváncsi – közölte szerdán az OKM. Az első Múzeumok Éjszakáját 2003-ban pár ezren látogatták, tavaly azonban már 379 ezren vettek részt az eseményen.

A tíz múzeumi helyszínen (Iparművészeti Múzeum, Ludwig Múzeum, Millenáris, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Nemzeti Galéria, Nemzeti Múzeum, Néprajzi Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Természettudományi Múzeum, Terror Háza) készített felmérésből kiderült, hogy a vendégek 72 százaléka budapesti, 28 százaléka más településről érkezett, s a látogatók több mint fele a tömegközlekedést használta.

Az adatok szerint a vendégek 8 és 80 év közöttiek, 50 százalék 14 és 28 év közötti. A válaszadók többségének részben azért vonzó a rendezvény, mert egy jeggyel több múzeumba lehet eljutni, másrészt pedig ilyenkor a múzeumok különleges programokat kínálnak. Az érdeklődők java ezen az estén 3-4 múzeumba jut el, azaz több intézménybe, mint egész évben összesen.

Az ország összes régiójából mintegy 160 múzeum több mint 900 programmal várta a látogatókat és a szakembereket hat héten át szeptember 28. és november 15. között a Múzeumok Őszi Fesztiválján, a programokat több mint 131 ezer érdeklődő kereste fel. Az OKM Közgyűjteményi Főosztálya és a Múzeumok Mindenkinek Program Múzeumi Oktatási és Képzési Központja országos rendezvénysorozatát immár negyedik alkalommal rendezték meg. A fesztivál központi nyitó nagyrendezvénye a szeptember 28-i Múzeumpedagógiai Évnyitó volt, melynek 2009-ben a Magyar Nemzeti Galéria adott otthont.

Idén először rendezték meg Magyarországon a Big Draw, azaz a Nagy Rajzolás című eseményt több mint ezer helyszínen, a többi között könyvtárakban, galériákban, kastélyokban, múzeumokban, iskolákban, közösségi házakban, bevásárlóközpontokban. A projekt 63 múzeum szervezésében 81 programmal valósult meg és 10 512 látogatót vonzott az intézményekbe. A Múzeumok Őszi Éjszakáján, november 14-én Budapesten 31, vidéken 49 múzeumban szerveztek programokat, amelyekre csaknem százezren látogattak el. A társművészetek beköltöztek a múzeumok falai közé, a Márton-nap miatt pedig nem maradhattak el az ünnepre jellemző ízek és illatok sem.
(MTI)

Tagged as: ,

Comments are closed.