Turizmus hírek

turizmusinfo.com

Programok országszerte a zene világnapján

Ismert zenészek mellett amatőr előadókkal is találkozhatnak azok, akik csütörtökön Budapest utcáin sétálnak, a Hungarofest Klassz Zenei Irodája ugyanis ismét zenélésre ösztönöz mindenkit a zene világnapján.

Vidéken sem maradnak koncert nélkül a zenekedvelők: országszerte számos hangversenyre várják az érdeklődőket. A Klassz Zenei Iroda tavalyi kezdeményezését folytatva idén is arra hív fel mindenkit: adjon rövid koncertet október 1-jén, a zene világnapján egy szokatlan helyen, az utcán, egy boltban vagy épp a munkahelyén. Az iroda közleménye szerint jelentkezni bármilyen zenei produkcióval lehet a www.azenevilagnapja.org oldalon.

Csütörtökön az eseménysorozat nagykövete, Szalóki Ági, valamint más ismert zenészek és együttesek, köztük Lajkó Félix, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Quimby, a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a Kutya Vacsorája is feltűnik majd Budapest egy-egy pontján.

A napot délelőtt 11-kor Szalóki Ági “énekli be” az operaház előtt, aki utána több iskolába és szociális intézménybe is ellátogat, és ott rövid koncerteket ad. A Nyugati téren délben Lajkó Félix kezdi a sort, őt a Qiumby követi. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának kamaraegyüttese öt koncertet is ad majd városszerte, különböző köztereken.

Este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben különböző zenei stílusok találkozásának lehet szem- és fültanúja a közönség a Haydn-crossover koncerten. Fellép majd a komolyzenét játszó Trio LaKriA és az Accord Quartet, a magyarországi és a kelet-európai bizánci rítusú egyházak zenei kincseit autentikus módon megszólaltató Szent Efrém Férfikar, a magyar népzenét játszó Jánosi Együttes és a kortárs dzsessz olyan nagyságai, mint a Lantos Zoltán Mirrorworld együttes és Dés László. A koncert végén a közönség együtt is zenélhet majd a világhírű előadókkal, hogy mindenki számára aktív zenei élménnyel végződhessen a zene világnapja.

A Magyar Rádió Zenei Együtteseinek 2009-2010-es nagy koncerttermi évada a Zeneakadémián is a zene világnapján, csütörtökön kezdődik. Stephen D’Agostino vezető karmester irányításával elsőként Dohnányi Ernő Amerikai rapszódiája hangzik el. A zenekari darab után Mozart d-moll zongoraversenyét Ránki Dezső játssza. A koncert második felében Mahler IV. szimfóniája csendül fel, amelynek fináléjában számos nemzetközi verseny győztese, Miksch Adrienn szopránénekesnő hallható.

A Duna Televízió a magyar előadóművészeknek szenteli a nap négy ünnepi műsorát. A Liszt Ferenc Kamarazenekar új felvétele, Csajkovszkij Vonósszerenádja Rolla János vezetésével a Kiscelli Romtemplomból hangzik el. Bach orgonaművét, a d-moll toccata és fúgát Bogányi Gergely játssza zongorán. A Pro Musica Leánykar Kodály-műsorát is sugározzak. A muzsika ünnepét egy zenei dokumentumfilm bemutatója zárja a Művészetek Palotája Magyar szimfonikus körképéről.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyébként élőben is hallható Gazda Péter vezényletével az Óbudai Társaskörben; az együttes a 80 éves Till Ottó karmestert, Óbuda díszpolgárát köszönti, aki zenetanári tevékenysége mellett 1954-ben megalapította az Óbudai Kamarazenekart, és együttesével mintegy húsz, számukra írt magyar művet mutatott be.

A zene világnapja alkalmából a Monori Vigadóban klasszikusok és kortárs szerzők egyaránt megszólalnak Mocsári Károly, Albert Gabriella, Léder Orsolya, a Weiner Kamarazenekar, a Deo volente kórus közreműködésével, Weninger Richárd vezényletével.

Csütörtökön Monika Stadler estjével kezdődik Gödöllőn a XI. Nemzetközi Hárfafesztivál, amely pénteken Maria Krusevszkája, szombaton Catrin Finch koncertjével folytatódik és vasárnap zárul Vigh Andrea programjával.

A debreceni Bartók teremben Haydn Az évszakok című oratóriuma szólal meg Vashegyi György, a Kölcsey Központban pedig Mahler II. szimfóniája Kocsár Balázs vezényletével. Évadnyitó Brahms-estet rendeznek Szolnokon az Aba-Novák Kulturális Központban. Győrben is játszanak Brahmsot a filharmonikusok, mellette egy Haydn- és Mozart-mű lesz műsoron.

A zene világnapját Yehudi Menuhin kezdeményezésére, az UNESCO Zenei Nemzetközi Tanácsának felhívására 1975 óta ünneplik október 1-jén.
(MTI)

Tagged as:

Comments are closed.