Turizmus hírek

turizmusinfo.com

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2009

Negyedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amely hétfőtől hat héten át tart majd; az ország valamennyi régiójában mintegy 160 múzeum szervez az érdeklődőknek programokat hét témakörbe csoportosítva.

A hétfői múzeumpedagógiai évnyitóval kezdődő programsorozat a szabadtéri múzeumok Márton-napi vigasságaival zárul november közepén – mondtaa kulturális szakállamtitkár a csütörtöki sajtótájékoztatón a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjain 2007-ben 75, 2008-ban 110 múzeum vett részt, idén már 160 múzeum jelezte részvételi szándékát.

Kiemelte, a fesztivál lényege, hogy azt a kulturális örökséget, amely a magyar kultúra és kulturális intézmények területén felhalmozódott, valamint az abból levonható következtetéseket átadják a jövendő nemzedéknek, a látogatóknak. Ez a közgyűjtemények, múzeumok fő feladata – tette hozzá Schneider Márta.

Idén először kapcsolódik Magyarország a Big Draw, azaz a Nagy Rajzolás rendezvénysorozathoz, amelyet októberben tizedik alkalommal rendeznek meg, világszerte több mint ezer helyszínen. A könyvtárakban, galériákban, múzeumokban, iskolákban, közösségi házakban október 10-én arra invitálnak mindenkit, hogy a megszokott ceruza, festék, szén használata mellett próbálják ki a homokot, a textilt vagy akár a vízpárát.

A további múzeumpedagógiai programokon az érdeklődők bejárhatják az intézményt a pincétől a padlásig, megismerkedhetnek elzárt múzeumi helyszínekkel. Szokatlan időben szervezett tartalmas múzeumi rendezvények várják a látogatókat ebéd helyett, előtt vagy után, de előfordulhat, hogy a közönség, a tárlatvezetők, a muzeológusok “álruhát” öltenek és kosztümös múzeumi program keretében ismerkednek korokkal, tárgyakkal, eseményekkel. A kiállítások mellett – azokat kiegészítve – megjelenik a zene, a tánc, a dráma és a költészet. A múzeumi tanösvényen a múzeumok iskolákkal, civil szervezetekkel közösen szerveznek programokat, hogy megismerjék egymás kiállításait, hagyományait.
(MTI)

Tagged as:

Comments are closed.