Turizmus hírek

turizmusinfo.com

Mezcal, amit nem érdemes kihagyni a mexikói utazás alatt

Aki szereti a bitang erős lélekmelegítőt, annak ki kell próbálnia a latin-amerikaiak különleges italát, a mezcal-t. A nedűből elég néhány kupicával felhörpinteni, az ember máris erősnek és felszabadultnak érzi magát tőle, de állítólag fájdalomcsillapításra és fertőtlenítésre is alkalmas.

Első találkozásunk érdekesen indult. Elég bátornak éreztem magam ahhoz, hogy a mexikóiak kedvenc italával egyedül is megbirkózzam. Az első pohárka után kezdtem megérteni, hogy az azték indiánok miért nevezték ezt a nedűt az istenek ajándékának. Testes, füstös íze ugyanis végigjárta a testemet, úgy éreztem, mintha szárnyra kaptam volna. De rögtön vissza is szálltam a földre és utánajártam az ital eredetének és a hozzá kapcsolódó legendának.

Mezcal

Törzsi szertartások főszereplője

A monda szerint az első mezcalt az indiánok készítették, akik nagyjából a mai Mexikó területén élhettek, és csupán a véletlenül jöttek rá arra, hogy a kunyhójuktól pár méterre burjánzó agávé növény leveléből milyen bódító italt lehet előállítani. Hatásának köszönhetően, nagyon hamar a törzsi szertartások és a vadászatok előtti erőgyűjtés főszereplője lett. Ünnepi alkalmakkor is előszeretettel vették elő a nagy gonddal elzárt nedűt, amire az égiek ajándékaként tekintettek. A spanyol hódítók megjelenésével az ital életében is új fejezet kezdődött, az újvilágiak ugyanis addig kísérleteztek, míg meg nem született a mezcal bor. Ekkor még primitív technológiával dolgoztak, az arabok által kifejlesztett rézüstben való desztillálás csak később vált általánossá, de úgy már nagyüzemben is gyárthatták az agavéból készült italokat. Azokban az időkben az alkohol hozzátartozott a hétköznapi élethez. A spanyolok minden étkezéshez töményet ittak, ami elpusztította szervezetükben azokat a baktériumokat, melyek az éghajlat és a környezetváltozás miatt gondot okoztak.

Az ital népszerűsége nőtt, az 1700-as években pedig Dél-Amerika üvegbe zárt szelleme elindult hódító útján. Mexikóban úgy tartják, hogy a mezcal fogyasztásával erősödik a szív és a lélek, bátorságot és erőt ad. Az italt erős, füstös jellege miatt más karakteres ízű kísérővel szokták fogyasztani, de olykor csak hozzáadnak egy kis citromot, vagy chilit, amit végképp megbolondítja ezt az amúgy is erős lélekmelegítőt.

Persze egy jó üveg Mezcalt már itthon is megvásárolhatunk, speciális italboltokban, ha online keresne inkább, akkor https://minden-akcio.hu/ weboldalán érdemes kezdeni a keresgélést, hátha egy kedvező akciós termékre bukkanunk.

Comments are closed.