Turizmus hírek

turizmusinfo.com

Magyar Kulturális Fókusz Japánban

A Kaláka együttes koncertjével, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) kiállításával vette kezdetét szerdán a hatvan zenei, képzőművészeti, táncszínházi és gasztronómiai programot felvonultató Magyar Kulturális Fókusz a tokiói Royal Park Hotelben.

A következő hónapokban Japán számos városába ellátogató fesztivál megnyitóján Bohár István tokiói magyar nagykövet emlékeztetett: az eseménysorozatra a Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok létesítésének 140. és újrafelvételének 50. évfordulóját ünneplő magyar-japán jubileumi év keretében kerül sor.

Mint a nagykövet hozzátette, az ünnepi év során nem csupán Japánban, de Budapesten is voltak és lesznek programok, melyek közül kiemelte az Erzsébet híd közös japán-magyar projekt keretében, november 17-től megvalósuló díszkivilágítását. A fesztivált megnyitó Hiller István oktatási és kulturális miniszter a kezdeményezésre utalva hangsúlyozta: a projekt jelképes jelentőségű is, hiszen nem csupán Budapest egyik legszebb hídját borítja majd díszfény, de a japán mérnökök és művészek teljesítménye jelképes hídként is összeköti majd a két nemzetet.

A tárcavezető a szerdán kezdődő fesztivál programjáról is szólt: mint megjegyezte, a Magyar Kulturális Fókusz bartóki mottójához – “Csak tiszta forrásból!” – híven a szervezők a magyar kultúra legjavát, többek között népzenét, komolyzenét és táncszínházi produkciókat, “a hagyományos és a modern Magyarország képét” kínálják a japán közönségnek.

A Japán-Magyar Együttműködési Fórumot japán részről vezető Jonekura Hiromasza elmondása szerint a Magyar Kulturális Fókuszhoz kapcsolódva rendezik meg immár hetedik alkalommal a kulturális és gasztronómiai programokat kínáló Magyar Heteket. Mint Südy Zoltán főszervező hozzátette, a Magyar Hetek során nem csupán a magyar konyhát, de hazánk tradícióit is igyekeznek megismertetni a szigetország lakóival, ezért idén a MOME A magyar kékfestés múltja és jövője című vándorkiállítását hívták meg.

Nagy sikerű fellépéssel vett részt a Magyar Kulturális Fókusz megnyitóján a magyar népdalfeldolgozások és megzenésített irodalmi művek mellett néhány japán dalt is repertoárján tartó Kaláka együttes. A zenekar, amely a szigetországban már többször is megfordult, tradicionális magyar népi hangszereken – citerán, köcsögdudán, dorombon – is muzsikált, nagy sikert aratva a túlnyomórészt japánokból álló közönség körében. A fesztivál megnyitóján Hiller István elismeréseket is átadott: Pro Cultura Hungarica-emlékéremmel tüntette ki Fukui Naotakát,a Muszasino Zeneakadémia vezetőjét, Maszunaga Tecuó népdalkutatót, valamint Kokecu Haruhikót, az Ogaki Women’s College munkatársát.
(MTI)

Tagged as: ,

Comments are closed.