Turizmus hírek

turizmusinfo.com

Kunok Világtalálkozója, Karcag

2009-ben ünnepeljük a kunok Magyarországra történő betelepülésnek 770. évfordulóját. Magyarország védelmének megerősítése érdekében IV. Béla király 1239-ben telepítette be a kunokat elsősorban a mai Kiskunság és a Nagykunság területére.

A kunok az évszázadok során nyelvükben és érzéseikben egyaránt magyarrá váltak, azonban kun identitásukat a jelenben is őrzik, ápolják hagyományaikat. A Nagykunságban és a Kiskunságban az elmúlt években felmerült a Kunok I. Világtalálkozójának megszervezése.

A Világtalálkozó előkészítésére és megszervezésére összefogtak az érintett önkormányzatok, intézmények és civil szervezetek és 2008. szeptember 14-én 49 alapító taggal megalakult a „Kun Összefogás” Konzorcium. A konzorcium legfontosabb célja a kun identitástudat és hagyomány megőrzése, ápolása és továbbfejlesztése, ennek érdekében a tudományos, oktatási, kulturális és turisztikai közös célok megvalósítása a konzorciumi tagok együttműködésével.

A konzorciumi tanács döntött a Kunok Világtalálkozójának háromévenként való megszervezéséről is, amelyre első alkalommal 2009. szeptember 12. és 27. között kerül sor a Kun Összefogás Konzorciumhoz tartozó településeken. A programokról információ a www.kunosszefogas.hu a www.karcag.hu és a www.kiskunfelegyhaza.hu honlapokon.

Időpont: 2009. szeptember 12-27.
Helyszín: Karcag
Koordináló Intézmény: Polgármesteri Hivatal
Tel: 59/500-610
E-mail: garai@ph.karcag.hu
www.karcag.hu, www.kunosszefogas.hu

Tagged as: , ,

Comments are closed.