Turizmus hírek

turizmusinfo.com

Karsai Zsigmond emlékkiállítás – Pécel, Ráday-kastély

Uniós támogatásból valósult meg a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésében lévő péceli Ráday-kastély „Márványistállójának” teljes felújítása, az önállóan is működő kiállító és rendezvényi tér és a látogatói igényeket kiszolgáló parkoló kialakításával. Az épület nyitó rendezvénye Karsai Zsigmond festőművész emlékkiállításának megnyitója lesz.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága  és Pécel Város Önkormányzata szeretettel meghívja Karsai Zsigmond tisztelőit és minden kedves érdeklődőt

KARSAI ZSIGMOND festőművész,
a Népművészet Mestere emlékkiállításának megnyitó ünnepségére,
2012. május 26-án 16 órára.

A kiállítást megnyitja: Szőcs Géza, az Emberi Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára
Köszöntőt mond: Szöllősi Ferenc Attila, Pécel város polgármestere,
Házigazda: Dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója

Közreműködik: Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, és  a Magyar Örökség Díjas, Európa Táncdíjjal kitüntetett Csillagszemű Táncegyüttes

Helyszín: a péceli Ráday-kastély egykori istállóépülete

Karsai Zsigmond (sz. Lőrincréve, 1920 – Pécel, 2004.) református, földműves családból származik. Lőrincréve és a Maros–Küküllő köze kiemelkedő táncos egyénisége, akinek tánctudása európai viszonylatban is rendkívül gazdag. Máig több mint 60 táncrögtönzését őrzi az MTA Zenetudományi Intézet Néptánc Archívuma, továbbá számos film és videofelvétel található a Magyar Televízió, a különféle táncegyüttesek és magánemberek gyűjteményében. Tőle származik e vidék népzenei hagyományáról készült legteljesebb gyűjtemény, mintegy 800 énekelt és fütyült dallam. 1942-ben Kolozsvárra, majd 1943 őszén Budapestre került. Végül Pécelen telepedett le. Elvégezte a Képzőművészeti Főiskola festő szakát, s életét később a festés, az amatőr művészeti mozgalmak szervezése s a folklór hagyományőrző mozgalomban való részvétel töltötte ki. Megfestette emlékeit szülőfaluja táncéletéről, s visszaemlékezéseit alapos néprajzi leírásokban fogalmazta meg. Táncaiból számos együttes készített koreográfiát, köztük a Magyar Állami Népi Együttes és a Mojszejev Együttes is.

A Népművészet Mestere címet 1962-ben kapta meg.

A festőművész, néptáncos, népdalgyűjtő Karsai Zsigmond több műfajú alkotóként él a köztudatban, akinek sokágú életművében szerves összefüggést teremt az erdélyi népi kultúra és a természetelvű piktúra iránti életre szóló elkötelezettség.

(forrás: folkradio.hu)

Tagged as: , , ,

Comments are closed.