Turizmus hírek

turizmusinfo.com

Heves megye turisztikai adottságai

Heves megye térszerkezetét természeti, gazdasági és turisztikai adottságai szempontjából 3 jól elkülönülő egységre bonthatjuk. A Hatvan-Gyöngyös-Eger városok által létrehozott tengely mentén elhelyezkedő térséget a megye gazdasági tengelyének is nevezzük. A központi magterület fejlettségének súlyát mutatja, hogy a térségbe érkezik a megyei összes befektetett saját tőke 90 %-a és ezzel összefüggésben itt realizálódik a hozzáadott érték 89,7 %-a is.  A központi térségtől északra elhelyezkedő Észak-hevesi térséget többségében 1000 fő alatti aprófalvas települések jellemzik. A térségről összességében elmondható, hogy a megyén belüli helyzete periférikus, gazdaságilag elmaradott területnek számít, a megye turizmusgazdaságában is hasonlóan periferikus szerepet tölt be. A központi magterülettől déli irányban elterülő Dél-Heves és a Tisza-tó térsége turisztikai szempontból fontos szerepet tölt be.

Tisza-tó

A Hatvan-Gyöngyös-Eger „központi tengely” térségében – köszönhetően egyedülálló természeti, kulturális és épített környezeti adottságainak (Mátra, Bükk, Eger, jelentős termál- és gyógyvíz-készlet) – kiemelkedő a turizmus jelentősége. A térség kiemelkedő desztinációja Eger, mely nemzetközi és országos kulturális örökségi vonzerőkkel, turisztikai potenciállal bír. Az idegenforgalom számára a Mátra – mint hazánk legmagasabb hegysége – által nyújtott üdülési-rekreációs lehetőség értékelhető, „kapuvárosával” Gyöngyössel együtt különösen kedvezőnek. Az aktív pihenés lehetőségeinek bővítése területén a Mátra és a Bükk hegységet feltáró, keresztül szelő kerékpárút fejlesztésében nagy lehetőség rejlik. Komoly turisztikai tényezőként kell számításba venni a Hatvan város turisztikai beruházásai (pl. Barokk belváros turisztikai attrakcióinak és szolgáltatásainak fejlesztése, Grassalkovich-kastély rekonstrukciója és a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozása) eredményeként létrejövő turisztikai termékfejlesztést. A térségben található az ország 22 történelmi borvidéke közül kettő, a Bükk hegység déli lankáin elterülő Egri borvidék és a Mátra déli lejtőin, kelet-nyugat irányban a Tarna és a Zagyva folyók által határolt területen a Mátrai borvidék.

A megye „gazdasági tengelyétől” északra fekvő térségét kicsiny lélekszámú, többségében 1000 fő alatti települések jellemzik. A térség népességmegtartó ereje gyenge. A Mátra északi részén fekvő településsor, ideértve a gyógyvizekkel és fürdőkultúrával rendelkező településeket (pl. Bükkszék, Parádfürdő, Mátraderecske – szén-dioxidos mofetta), valamint a Bükk észak-nyugati területeit (pl. Szilvásvárad – lovas turizmus) vonzereje hagyományosnak, sok szempontból kialakultnak tekinthető. Az Észak-hevesi térség turisztikai potenciállal rendelkező területei számára kitörési pont, a természeti adottságok vonzerővé fejlesztése és ezzel összhangban a fogadókapacitás elemeinek kiépítése. A turisztikai fejlesztések során a térségben kiemelkedő szerepe lehet a lovas turizmusnak és a gyógy- és termálvizek hasznosítására épülő termálturizmus kiépítésének.

A Dél-Heves és a Tisza-tó térségének legfőbb idegenforgalmi vonzereje a Tisza-tó. A térség több olyan adottsággal is rendelkezik, melyek a turisztikai kereslet legújabb ökoturisztikai irányzataihoz kapcsolódnak. A fő vonzerők közül az Európa fő madárvonulási útvonalának részét képező nemzetközi rangú vizes élőhelyek, a tóra épülő horgászati, fürdési, és vízi sportolási lehetőségek, a tiszai evezés, a kerékpározás emelhető ki.

A Tisza-tó Kelet-magyarország legnagyobb összefüggő horgászvizeként egy rendkívül egyedi horgászturisztikai kínálatot és élményt képes biztosítani. A tavat övező gátkorona – kapcsolódva az EuroVelo nyomvonalhoz – és a sugárirányú utak kiválóan alkalmasak a kerékpározásra. Az ökoturisztikai vonzerők mellett elsősorban a motorral hajtott járművekhez kapcsolódó vízisportok, extrém vízisportok kapnak még fontos szerepet. A Tisza-tavon a kézzel és a motorral hajtott vízi járművek illetve a vitorlázás feltételeinek további fejlesztése szükséges: kikötők, parkolók és kapcsolódó utak kiépítése, fejlesztése és üzemeltetése.

A lovasturizmus – ezen belül a lovas túrák szervezése – a Tisza-tavi szezon hosszabbítását és szélesebb turisztikai célterület bevonását teszi lehetővé. A falusi turizmus a térségben jelentősen erősödött az utóbbi tíz évben. Egyes településeken szinte egyedüli jövedelemszerzésnek minősül. A turisztikai ágazatoknak megfelelő speciális szálláshelyek és egyéb kiszolgáló létesítmények bővítése és minőségi emelése szükséges.

A térség legpraktikusabb bejárására a gépkocsi szolgál. Üzemanyagkártyával biztonságosan és előre kiszámíthatóan tankolhat a régió benzinkútjainál is. A Shell kártya igénylés most akciós a FleetCor-nál magánszemélyeknek is. Regisztráljon most saját üzemanyagkártyát és egyedi kedvezményben részesülhet.

Tagged as:

Comments are closed.