Turizmus hírek

turizmusinfo.com

Gyulai virágok vasárnapja

Gyulai virágok vasárnapját rendezik meg május 10-én Magyarország legvirágosabb városában, Gyulán. A turisztikai kínálat idén is színpompásnak ígérkezik, amit tovább erősít a vár napja és a tűzoltó csillagtúra.

Május tizedikén, reggel 8 órától Gyula belvárosában, a Kossuth téren 55 árus és kiállító részvételével rendezik meg a virágvásárt és kiállítást. A Gyulai virágok vasárnapja néven ismertté vált, virágos rendezvényen a hagyományos növények mellett számos különlegességet láthatnak majd az érdeklődők.

Többek között kertészeti különlegességeket, rovarölő növényeket, orchideákat, kaktuszokat, egynyári és évelő növényeket mutatnak majd be, amelyeket akár meg is vásárolhatnak a látogatók. A kínálatot szentendrei, reneszánsz jellegű kerámiák, kaspók árusításával színesítik. A város évről évre nagy figyelmet fordít a virágosításra, parkosításra. Ennek eredményeként 2007-ben a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen első helyezést ért el Gyula.

Az országos versenyt követően, Magyarország képviseletében részt vett a 2008. évi Európai virágos városok és falvak versenyében (Entente Florale Europe). A horvátországi Splitben, 12 ország részvételével tartott díjátadó gálán ezüst minősítést kapott a történelmi fürdőváros. A május ugyan messze nem nevezhető turisztikai főszezonnak, ennek ellenére Gyulán rengeteg program lesz.

A Corvin János Múzeum az idén is csatlakozik a múzeumi világnap rendezvénysorozathoz. Mivel 2005. május 20-án adták át a várkiállítást, ilyenkor emlékezünk meg arról a jelentős napról is. Május 16-án, a vár napján izgalmas családi program vár minden kedves gyermekét szerető szülőt, nagyszülőt, hogy együtt töltsenek egy felejthetetlen napot a gyerekekkel. A játékos vetélkedőn ajándékot nyerhetnek, a kézműves foglalkozáson értékes tárgyakat készíthetnek, és a reneszánsz enteriőrben jelmezekbe bújhatnak, és fotóval is megörökíthetik az élménydús nap eseményeit. Rácsodálkozhatnak a lovagok harci jelenetére, és mikor a küzdők éppen pihennek, felpróbálhatják a sodronyingüket, kipróbálhatják harci eszközeiket.

Ezen a napon életre kel a kovácsműhely és a sütőház. A nagykemencében sütött kenyeret mindenki megkóstolhatja. Május 21-én kezdődik és 24-ig tart a XVIII. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra, amelyre több ezer vendéget várnak. Csütörtökön lesz a várnál a zászlófelvonás és az ünnepélyes megnyitó, a napot a fesztiválsátorban “baráti est” zárja. Pénteken reggel ügyességi versenyek kezdődnek, a nevezők úszásban, lövészetben, tűzoltó-akadályversenyben, gokartban és tekében mérhetik össze tudásukat. Kilenc órakor indulnak a kirándulások, és megkezdődik a zenekarok koncertminősítése.

Szombaton folytatódnak az ügyességi versenyek, elindul az oldtimer körmenet, és a zenekarokat immár menetelés közben is értékelik. A programot egy összkoncert zárja. A látványos felvonulás fél háromkor kezdődik, vasárnap a közös istentisztelet után bontanak zászlót a résztvevők. Tartalommal próbálják megtölteni a holtidényt Nem lehet eleget hangsúlyozni azt, hogy Gyulának a város hagyományaiból és adottságaiból következően a turizmus jelenti a kitörési pontot.

– Igyekszünk a viszonylagosan holtidénynek számító hónapokban is olyan programokat szervezni, melyek vendégeket csalogatnak a városba – fogalmazott dr. Perjési Klára polgármester. – Célunk az, hogy az ide érkező turisták elvigyék szerte az országban és határon túl is városunk jó hírét. Itt töltött idejük alatt nemcsak a város által nyújtott szolgáltatásokat élvezhetik, hanem biztosítják az ágazatból élő polgárok megélhetését is.
(bmhirlap.hu)

Tagged as: , ,

Comments are closed.