Turizmus hírek

turizmusinfo.com

Egymillió látogatót várnak a pécsi EKF programokra

Egymillió látogató érkezése várható Pécsre 2010-ben – jelentette ki a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatója az MTI-nek annak kapcsán, hogy napokon belül hivatalosan is kezdetét veszi az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program a baranyai megyeszékelyen. Ruzsa Csaba elmondta: összesen 350 kulturális programmal számolnak 2010-ben Pécsett és a környező településeken, ezt mintegy 100 civil, és további 80-100 regionális társprogram egészíti ki. Az ügyvezető újdonságként szólt a tehetségkutató Fringe fesztiválról, amelyet áprilisban tartanak Pécsett, és a májusi Europe Maniáról, ami egy diplomáciai testületek bevonásával szervezett hosszú hétvége könnyűzenei és színházi programokkal.

Szintén újnak számít a PánBalkán Art Piknik, amelynek során 8-10 ország képzőművészei használt zongorákat alakítanak át. Az így létrejött alkotások augusztus végén kikerülnek Pécs köztereire, az arra járók pedig zongoraleckéket vehetnek szakemberektől, egyszerre találkozva a művészet két ágával is.

Az EKF pontos programsorát időpontokra és helyszínekre lebontva tartalmazó projektkönyv is már teljes formátumában elérhető a honlapon, nyomdai gyártása magyarul és angolul is folyamatban van. Ezt egy kis, akár zsebben is hordható formátumú négyhavi füzet követi, amelybe az addig pontosított részek is bekerülnek már – közölte az ügyvezető igazgató.

Az EKF nagyberuházásairól Ruzsa kiemelte: a Regionális Könyvtár és Tudásközpont tavaly decemberben elérte legmagasabb pontját, itt megtartották a bokrétaünnepséget. Véleménye szerint tartható a beruházás 2010 június 10-i határideje, vagy akár egy korábbi is, ha az időjárás engedi. A Zsolnay Kulturális Negyed, a Múzeum utca és a Nagy Kiállítótér esetében a kivitelezők tartják a terv szerinti ütemet, és a konferenciaközpont esetében sem forog veszélyben a 2010 őszére tervezett átadás annak ellenére, hogy a kivitelező bő három hónap türelmi időt kért. ”Egyáltalán nem számolunk azzal, hogy 2010 novemberében-decemberében ne lennének itt koncertek” – tette hozzá.

A Magyar Televízió közvetíti a január 10-i nyitóünnepséget, amely a város kulturális történelmét napjainkig felelevenítő grandiózus show lesz.
(MTI)

Tagged as: , ,

Comments are closed.