Turizmus hírek

turizmusinfo.com

760 milliós adóbevételt hozhat a Balaton Sound és Volt fesztivál

A Balaton Sound 420 millió, a soproni Volt fesztivál pedig 340 millió forint adóbevételt generálhat az idén; a két nagy nyári fesztiválon a látogatók 40-50 ezer forint közötti összeget költenek fejenként.

A KPMG ingatlan-, szabadidős és turizmusfejlesztési csoportja a két fesztivál gazdasági hatásairól, a fesztiválok jelentőségéről készített kutatását csütörtökön ismertették Budapesten. Az előrejelzések szerint a két fesztiválra összesen 160-170 ezren látogatnak el. A tavalyi fesztivál idején Sopron férőhelyeinek több mint 90 százaléka elkelt, a résztvevők pedig több mint 25 ezer vendégéjszakát töltöttek el a városban. A Zamárdiban fesztiválozók a kempingen kívül összesen mintegy 30 ezer vendégéjszakát töltöttek el a környéken. A KPMG becslése szerint a Volt fesztivállal kapcsolatos 1,28 milliárdos összköltés 670 millió forint GDP-hozzájárulást és 277 millió forint teljes adóbevételt eredményezett. A rendezvény által generált helyi idegenforgalmi adóból származó bevétel elérte a 14 millió forintot. A Volt fesztivál résztvevői átlagosan 38 ezer forintot költöttek el a négy nap alatt.

A cég képviseletében Kali Zoltán elmondta, hogy az 1993-ban indult Volt fesztiválra érkező látogatók 50 százaléka még tanuló, 45 százalékuk pedig felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

A 2007-ben indult Balaton Soundról Kali Zoltán azt mondta, adataik szerint nagyon magas a felsőfokú végzettségű résztvevők aránya; ez 64 százalék volt tavaly. A látogatók átlagéletkora 24 év, amely magasabb a Sziget és a Volt fesztivál átlagánál is. A fesztivál látogatóinak 10 százaléka tavaly külföldről érkezett.

A KPMG számításai szerint a tavalyi Balaton Sound által generált összes költés mintegy 1,58 milliárd forint volt, ez 816 millió forint GDP-hozzájárulást és 340 millió forint teljes adóbevételt jelentett. A helyi idegenforgalmi adó-bevétel elérte a 18 millió forintot. Adataik szerint a balatoni fesztivál résztvevői a négy nap alatt 41 ezer forintot költöttek.
(mti)

Tagged as: ,

Comments are closed.